Direktlänk till inlägg 30 januari 2010

Istid? och sjukgymnastbesök

Av Elisabeth Björkman - 30 januari 2010 12:06

Dagen började med att matte chockartat tittade på termometern som visade 21 grader, plus inne och minus ute. Är det möjligen en ny istid på gång?? Hua, matte fick ingen störrre lust att gå på långpromenad med mig efter det. Nu spelar det ju inte någon roll om hon har lust eller inte så hon fick allt bylta på sig och ge sig ut med mig i alla fall. Som tur var kom solen fram och det blev, inte varmt, men åtminstonde lite mindre kallt, och vi fick en väldigt trevlig promenad tillsammans.


Kom igen nu matte, så illa är det väl ändå inte? Efter att ha funderat en stund så bestämde sig matte för att solskenet, den vackra naturen och avsaknaden av lera, mörker och massinvasioner av folk ute, helt klart väger upp den bitande kylan.  


Vi såg en liten fågel som hade kurat ihop sig på en gren. Matte försökte kommunicera att det finns gott om mat på fågelbordet hemma hos oss. Vet inte om budskapet gick fram..

  


Själv vilade jag upp mig lite i snön. Matte nämnde inget till mig om att det finns gott om mat åt mig också. Vägde mig häromdagen, 33,1 kg, det är väl inte så illa? Matte tyckte vikten var helt ok, före kastrationen för 1 år sedan vägde jag precis under 30 kg vilket var lite för lite, men nu får det inte bli ett hekto till enligt matte. Påpekade att det är mina gener (hälften av mina syskon är ju långhåriga) och min välpälsade vinterskrud som gör att jag ser lite rund ut.   


Det här är matte om någon undrar. Det är tur att jag har bra luktsinne, för till utseendet känner man knappt igen någon utomhus nuförtiden.

  

Matte var trött på att pulsa upp nya spår i skogen i den djupa snön, så av bekvämlighetsskäl gick vi längs den plogade och sandade vägen förbi Farsta ridskola. Tittade på hästarna som trotsade kylan och gick och strosade i hagen, sedan gick vi ut över isen på väg hem och behövde endast pulsa i den djupa snön några 100 meter.  

Fick leta efter min boll i snön, blir alltid lika stolt när jag hittar den.

  





Hittade två hinkar i snön också.  Måste så klart undersöka vad det är för något.

 


Tycker att det är snyggare om hinkarna inte står på varandra ser så där prydligt staplade ut.





Så där ja, mycket nöjd med min insats. Ser mycket bättre ut nu! 


  


Efter en dryg timme var det inte bara matte som var kall om fötterna. Till och med jag tyckte att kändes bra att få upp tassarna ur snön, turades om att försöka hålla en av mina fyra tassar borta ur snön. Matte bestämde sig för att vi nog båda två skulle uppskatta att komma in och tina upp i värmen, så vi begav oss av hemåt.  


Någon som inte har det lika kallt är Kim (till höger), här tillsammans med kompisen Victor. De börjar istället bekymra sig över att det börjar bli för varmt. . De har nu ca 1100 sjömil (av 2700) kvar till Karibien, häromdagen såg de ett tankfartyg på håll. Den första båt de har sett sedan de lämnade Teneriffa för drygt två veckor sedan.  Snacka om ödsligt..


Efter 3 metersvågor och störd nattsömn pga svårigheter att sova då de kastas runt i hytterna av sjögången, låg Atlanten helt kav still och hela klassen fick hoppa i och bada. Matte, som helst vill se botten när hon simmar i havet, är tveksam till om hon hade vågat hoppa i. Med ett havsdjup på 5500 m så är det nog inte att tänka på att se något havsbotten. För att inte tala om vilka djur som kan tänkas komma upp ur djupet. En timme efter efter badet fick de sällskap av flera kaskelottvalar, vet ni hur stora de är?? Enorma enligt matte, fast de lever förhoppningsvis på fisk och plankton, eller?? Matte är nöjd så länge de inte ser några hajar, i dessa vatten lever ett större antal mindre trevliga firrar har hon läst.. Hoppas att de snart når land och kan simma vid trevliga långgrunda stränder istället. Det skulle få matte att känna sig mycket lugnare..

  


Det duggar inte direkt tätt mellan blogginläggen från oss för stunden. Matte har varit halvkrasslig och tröttare än vanligt. Sedan gick Tobbes dator sönder, så hon har lånat ut sin dator till honom på obestämd framtid. Lägger dock beslag på den mellan varven, men det blir betydlig mindre datortid just nu. Matte ganska nöjd ändå, hon får en massa andra saker gjorda istället, som tex tömma ur och skrubba hela kylskåpet, rensa lådor fulla med skräp och ja en hel del annat välbehövligt tråkgöra.


Jo, jag skulle ju berätta om sjukgymnastbesöket. Som ni kanske kommer ihåg så haltade jag lite tidigare i höstas och fick träffa en veterinär som inte hittade något fel på mig. Matte, som ändå kände på sig att allt inte stod rätt till (man haltar inte utan anledning), lyckades efter en del väntande få en tid för mig hos Anna Holmgren (diplomerad hundfysioterapeut och hundmassör). Anna har ägnat hösten åt att skriva böcker, hålla föreläsningar m m så hon har inte haft några tider förrän nu. Hur som helst så var vi hos henne i onsdags. Efter lite klämmande och kännande så kunde hon direkt konstatera att jag dels är stel, ömmar i vissa leder fram, har olika stora muskler bak och dessutom ömmar i ryggen. Hon tror att hältan fram kommer från problem bak i ryggen och misstänker L7-S1. (Det är ett förvärvat tillstånd där ryggmärgskanalen mellan ländkotorna och korskotorna blivit trängre. En degeneration av disken som sitter däremellan och man får ett diskbråck. Detta ger en sämre stötdämpning och en ökad rörlighet mellan länd och korskotorna, vilket i sin tur ger förbeningen mellan länd och kors. Förbeningen kan trycka på ryggmärgskanalen och ger då smärta. Slappa ligament runt området gör att nerverna kommer i kläm).Källa www.fraga-veterinaren.se

Tydligen så pass vanligt på schäfrar att när matte skulle beställa tid hos "rätt" veterinär, behövde hon inte ens uppge att jag var en schäfer, det hade hon som tog emot samtalet nästan tagit för givet. Enligt någon statistik matte hittade så var 56% av alla L7-S1 fall schäfrar och hanhundar stod för det dubbla antalet fall. Matchar m a o statistiken mer än väl. Fanns dock ingen ledig tid under hela februari hos denna veterinär och schemat för mars var inte tillgänligt än. Återstår att ringa med jämna mellanrum och hoppas på en återbudstid. Anna nämnde att det kunde vara svårt att få tid, men att vi skulle vänta för att komma till just denna veterinär så då gör vi det. Vi har ju redan varit hos "fel" veterinär och det enda det gav var en magrare plånbok. Tills vi vet mer exakt vad som är fel så blir det heller ingen rehabilitering. Anna trodde att det kan bli fråga om att knapra Rimadyl en period (för att få bort inflammation och få tillbaka rörligheten) och sedan får vi lägga upp en rehabiliteringsplan när vi vet mer och har sett om  röntgen av ryggen visar något som påverkar rehabiliteringsupplägget. Skittrist rent ut sagt, men vi är glada över att förhoppningsvis ändå ha upptäckt problemet innan det gått alltför långt och hoppas på att förutsättningen för att bli återställd är god.


På återseende!

  







 
 
Myrra

Myrra

30 januari 2010 17:17

Ja, det var snabba kast från iskyla till hetta minsann! Tänk hur olika det kan vara på en och samma planet?! Här är det sisådär 10 minusgrader och...snö snö snö - igen! Det går knappt att ta sig fram alls längre. Det får räcka nu tycker jag!
Vad trist att du har problem med hältan ff. Hoppas det nu kan fixas till när det finns en adress på problemen! Puss på dig precis lagom tunga snygging!;)

http://hundenmyrra.blogspot.com

 
Ingen bild

Elin & Mr M

30 januari 2010 20:06

Vad roligt att få läsa ett inlägg från er igen=) Har saknat dom, nu när vi alltför sällan:-( men vi får se till att bli bättre på att ses när värmen å ljuset kommer tillbaka!eller hur?;-)

Nej vad tråkigt med Sacco! Du får lova att uppdatera när du vet något mer!

Kram på er!

 
Bella & Puma

Bella & Puma

30 januari 2010 21:22

Halloj,
Hos oss var det bara -18 imorse när matte gick ut med oss.
Matte säger att jag(Bella) ska till en hundkiroprator på onsdag som ska klämma igenom & känna lite. Är lite småhalt till & från sen Puma har kraschat in i min hö boge ett antal ggr. Jag vet att du vet hur det känns, som att krascha in i en betongvägg.
Kram från oss

http://www.wahlstrom.dinstudio.se

 
Fam Dollar

Fam Dollar

30 januari 2010 23:02

blaha, blaha,,,,,,,,,,,,, kan jag då tycka angående bra minne och god kamera.........
Jättegla för en bra kamera i familjen men undrar vem som kommer att få dra omkring på den,...........
Inte husse iallafall. Blir nog jag som släpar...........
MEN,,,,,,,, om jag vore er.........skulle jag absolut ta mig till golfbanan imorrn em,,,, för vill ni ha en show??? och nominera till årets vurpa??????
Ja då finns jag tillgänglig!!!

Gla att ni är tillbaka, om än för en stund!!!

http://www.kennelmoneytalks.se

 
Kasper

Kasper

31 januari 2010 00:09

Tänk så olika det kan vara, en del badar i havet andra i snö. En del badar nästan utan kläder andra är så påbyltade att dom nästan rullar fram.
Så trist med din hälta, men rätt veterinär kan nog hjälpa dig, ska du se. Håller tasstumme för dej, och för att ni snart får en återbudstid!

http://www.belof.se/Kasper-index.htm

 
Anna med flock

Anna med flock

31 januari 2010 06:37

Härlig vinterpromenad du fick trots kylan, tur du har ordentlig päls!. Kännner igen det där med att ha ork till att blogga, tiden räcker inte till allt man vill...

Vad tråkigt att Sacco har problem med ländkotorna men endå skönt att det upptäcks i tid. Vi (jag o Tim)vet verkligen hur trist det är med rehabilitering och rimadylknaprande men samtidigt är det tur att man kan hjälp ens små raringar så dom kan bli bättre. Va bra att du får gå till Anna, hon ska ju verkligen vara duktig. Jag och Tim går ju till Marie Söderstöm Lundberg (hon och Anna har ju skrivit 2 böcker ihop om massage o fysträning). Känns skönt att gå till någon som "kan sin sak" även om det är väntetid.

Vi håller tummar och tassar för att Sacco snart är ok igen och att ni får bukt med muskelinflammation och ev snedbelastning pga kotornas stelhet.

Ha det fortsatt fint!

http://timsevimse.blogg.se

 
Sigge

Sigge

31 januari 2010 19:06

Så trevligt med ett livstecken från dej!
Nog är det istid allt.
Här var det riktigt varmt på dagen med "bara" 8 minus men nu är det helt plötsligt 18 minus!
Håller tassarna för att du får hjälp snabbt!
Men Sacco såna där hinkar är fynd och fynd ska man ta med sej!

http://www.skogsraets.se/siggesvamphund.html

 
Gunbritt och  Giah me flock

Gunbritt och Giah me flock

31 januari 2010 19:06

Va söt du är med snö på nosen ;)
Skönt att ni vet vad haltningen beror på nu...Förhoppningsvis blir Sacco snart bättre!!!
Med hjälp av veterinär och sjukgymnastik...Tror oxå det är bäst att vänta lite och få tid till en som kan sin sak!!!
Ha det bra i kylan...
Kram Gunbritt (Pussar från Giah)

http://www.belgarhuset.com

 
Fru Dollar

Fru Dollar

31 januari 2010 20:21

Men va kul me skidutrustning........
Kan säga att de va en magisk underbar känsla där vi stod på rad idag och stack iväg en och en......
Hoppas ni får ordning på Saccos kropp så ni kan hänga med.

Känns som att flyga utan flygplan.... Magiskt!!

http://www.kennelmoneytalks.se

 
Camilla igen

Camilla igen

13 februari 2010 22:43

En sånt gulligt snömonster =)
Rackrns osis med ryggen. Säger som övriga,skönt att du upptäckt det i så pass god tid!
Hoppas verkligen att du får ordning på "schäferkotorna"
Istid...ja det har vi med till och från som kallast var det
-34!!!! i morse -27. Fy!
Kram på er!!

http://www.bentley.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Elisabeth Björkman - 9 april 2010 21:58

Nyss var det sportlovsledigt och helt plötsligt var det dags för påsklovsledighet. Ledighet innebär att det står en massa aktiviteter på schemat. Som idag tex då vi mötte upp Petra, Tjejen och Arrak på morgonen för en promenad tillsammans....

Av Elisabeth Björkman - 27 mars 2010 17:37

Vi får börja med att utse oss själva till årets sämsta bloggare i avseendet att hålla bloggen uppdaterad.  Det beror på att matte fick en tokidé att plocka ut guldkornen bland Kims bilder från resan, det är bara 12.000 bilder att gå igenom. Med trådl...

Av Elisabeth Björkman - 21 februari 2010 18:41

..nä, inte på oss, men på snöandet. Man ska ju inte gnälla, men måste det vara så djäkla kallt och varför måste det komma mer snö?? Hela tomten är full av snöhögar och smala gångar och det finns ingenstans att lagra all snö som skottas bort. Att prom...

Av Elisabeth Björkman - 14 februari 2010 10:59

Som vi nämnt tidigare så har matte aldrig provat långfärdsskidor tidigare i sitt drygt 40 åriga liv. Någon gång skall ju bli den första, så imorse vid 07.30 tiden plockade matte fram långfärdsskidorna som hon införskaffade på loppis för en 100-lapp f...

Av Elisabeth Björkman - 10 januari 2010 12:16

Idag har jag träffat Smilla, hon är på besök här några veckor framöver. Hon kommer från Åre men ska flytta till Sth, så hon bor hos mattes kompis i väntan på att flyttlass med matte ska komma hit. Smilla älskar vinter och snö precis som jag. Vi hade ...

Presentation

Omröstning

Hur hittade du till min blogg?
 Fick adressen av husse eller matte
 Fick adressen från en bekant till husse eller matte
 Via en länk på en annan blogg
 Sökte efter något på nätet och hamnade här
 Ren slump
 Annat

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4
5 6
7
8
9 10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards